Falka József szalézi szerzetes-papról nevezték el a templom előtti teret. Az ünnepélyes megáldáson Varga Zoltán piarista szerzetes, a község szülött, aki jól ismerte Falka atyát emlékeztette az ünneplőket, hogy a szalézi szerzetes a rendek feloszlatása után illegalitásban szolgált Mogyoródon. Szavai szerint példája a nemeslelkűségre, az egyenes, megalkuvást nem ismerő jellemre tanít.
Falka József szalézi szerzetes 50 éve érkezett Mogyoródra és 20 éve hunyt el. Egészséges székely humorú ember volt. Erdélyben, Baczán született, az elemi iskola elvégeztével, 1931-ben, öccsével együtt Esztergomtáborba került, majd onnan Szentkeresztre novíciusnak. 1937-ben tett fogadalmat, 1947-ben szentelték. 1950 után kántorként és hitoktatóként működött előbb Cinkotán, majd 1964-től haláláig, 1994-ig Mogyoródon.

Falka atya kiváló zenei tehetség volt. Budapesten elvégezte a Zeneakadémiát. Zenekara a rádióban is szerepelt, templomi hangversenyeivel országos hírnévre tett szert, és bár a rendek működésének betiltása után Magyarországon nem , de külföldön jól ismerték és elismerték tevékenységét.

Tóth József Miklós plébános még korábban kiemelte, hogy a mogyoródi emberek lelkében Falka József atya mély nyomot hagyott. Hosszú évek távlatából még ma is hálával emlékeznek rá, hiszen sokat tett a falu hagyományainak megőrzéséért is. Bár szerzetesi közösségben nem élhetett, a tiltás ellenére megmaradt szerzetesnek, a hívekből bensőséges, hitben gyökerező közösség mintáját formálta meg. A szalézi munkatársak máig igyekeznek követni munkásságát, ezért is örülnek a Szalézi Család tagjai, hogy a közeljövőben a mogyoródi templom előtti tér Falka József nevét viselheti.

mogyorod_turisztikai

2019 © bd-tech.hu – Minden jog fenntartva