A rendezés eredményeként a faluház belső elrendezése a következőképpen alakult:

Az első helyiség a konyha, melyben az új tárgyakkal kiegészülve mutatjuk be a paraszti élet sokszínűségét. 
A középső helyiség (az eredeti parasztházas elrendezéssel szemben) a mogyoródi népviselet múltjának és jelenének ad helyet. A belső helyiség pedig egy tárgyakkal gazdagon berendezett lakószoba.

Elkészült a hivatalos leltárkönyv, melyet digitális leltárral is kiegészítettünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a korábbi felhívást követően rengeteg tárgyi adományt kaptunk, melyet az eddigi tárgyakkal együtt az újrarendezett tárlatban el is helyeztük. Az új tárgyakat szintén leltárba vettük és bekerülnek az ún. gyarapodási naplóba is.

Max-Desing Kft adományozott próbababákat és fejmodelleket, melyek lehetővé tették az általunk oly nagyra becsült mogyoródi népviselet méltó és igen látványos bemutatását. 

Beszerzésre került egy négyszintes üveges vitrin, melyben az 1900-as évek elejéről származó írásos emlékeket helyeztünk el.

A faluház korára és állapotára való tekintettel, lehetőségeinkhez mérten felújítási munkálatokat is végeztünk. A konyhában lévő linóleumot téglaburkolatra cseréltük, illetve megtörtént a konyhai fal javítása és festése, valamint a régi tálas restaurálása.

Jövőbeni tervek

külső helyiségek és egyéb épületrészek (ólak, félszer) faljavítása, festése, burkolása

  • ereszcsatorna elhelyezése (ennek hiányában az épületfala folyamatosan ázik)
  • a belső fűtésrendszer átalakítása (melyet a konvektorok parasztházba nem illő megjelenése indokol)
  • a jelenlegi világítás átalakítása (néprajzi hitelességi szempontok alapján) , illetve a villany bevezetése a külső helyiségekbe
  • az udvar (kert) rendezése (Mogyoródra jellemző növények telepítése)
  • külső fedett tér kialakítása, mely színpadi előadásoknak és kézműves foglalkozásoknak adna helyet
  • tárgyak restaurálása: karos padok csiszolása és festése, fakeretes menyasszonyi koszorú üvegezése, tálalószekrény, ruhásszekrény és sublót javítása

Faluház külső képek

Faluház belső képek

mogyorod_turisztikai

2019 © bd-tech.hu – Minden jog fenntartva