Magyarország, Szeretlek!

Posted by | október 09, 2014 | Egyéb | No Comments

„Itthon vagy-Magyarország, szeretlek” Szent Mihály hétvégi rendezvények
Mogyoródon Sikeresen pályázott Mogyoród Nagyközség Önkormányzata és a Mogyoród Turisztikai Kft

Azon települések váltak jogosulttá a támogatásra, amelyek vállalják, hogy csatlakoznak a 2014. szeptember 27-én az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek” programsorozathoz, melynek keretében a településen napközbeni programokkal rendezvényt szerveznek és csatlakoznak az országosan összehangolt tűzgyújtáshoz, valamint a programsorozat arculati elemeit tartalmazó plakátot a rendezvények időtartama alatt közzéteszik. Ezen a hétvégén színes programokkal vártuk településünk lakosságát és a kedves vendégeket: szüreti folklór programokkal és a nagy hagyományra tekintő szüreti felvonulással kezdődött a programsorozat. Az estét szüreti utcabállal, valamint a közös tűzgyújtással zártuk a Főtéren.

Vasárnap, Mihály napján, templomunk védőszentjének ünnepén búcsúi szentmisén vettünk részt a Római Katolikus templomban. A Mátyás király útnál pedig búcsúi forgatag és kirakodóvásár várta a kicsiket és nagyokat, időseket és fiatalokat egyaránt. Településünk Önkormányzata ezen a napon délután a Juhász Jácint Művelődési ház előtti téren Erőss Zsolt hegymászó emlékére kopjafát avatott, melyet Madéfalva testvértelepülésünktől kaptunk ajándékba, akik velünk ünnepeltek a hétvégén.

Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! egy országos kezdeményezés, melyhez az ország minden pontjáról csatlakoznak települések azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen szép az országunk, milyen páratlanul sokszínű kulturális kincsekkel rendelkezik, és milyen csodálatos emberek lakják. Üzenet azon honfitársainknak, kik külhonban élnek, hogy Szent Mihály napján ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon vannak, azokkal akikkel közösek a gyökereik. Mert, a világ bármely távoli szegletében is éljünk, bármilyen sokféleképpen is gondolkodjunk egy dolog biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon.

Szent Mihály napjának üzenete
Hagyományosan szeptember végére fejeződött be a betakarítás, a nyájakat is ekkor terelték vissza a mezőkről a karámokba. Eleink Mihály napján pásztortüzeket gyújtottak, ezzel jelezve a mezőkről hazatérők útját és azt, hogy a pásztorok otthonaikba érve megpihenhetnek. Ilyenkor mindenki hazatalált, s ennek örömére 40 napos vigasság vette kezdetét, nagy őszi vásárok, szüreti bálok időszaka következett, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével elkészült az újbor is.

Zachár Zsolt,
Mogyoród Turisztikai Kft
(A Mogyoród Turisztikai Kft megbízásából a fotókat készítette: Hajdú Armand, Kertész Bálint. Továbbá szeretném megköszönni Forgács Gábornak is az általa készített fotókat.)

Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! egy országos kezdeményezés, melyhez az ország minden pontjáról csatlakoznak települések azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen szép az országunk, milyen páratlanul sokszínű kulturális kincsekkel rendelkezik, és milyen csodálatos emberek lakják. Üzenet azon honfitársainknak, kik külhonban élnek, hogy Szent Mihálynapján ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon vannak, azokkal akikkel közösek a gyökereik. Mert, a világ bármely távoli szegletében is éljünk, bármilyen sokféleképpen is gondolkodjunk egy dolog biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. mo_sz_program Szent Mihály napjának üzenete Hagyományosan szeptember végére fejeződött be a betakarítás, a nyájakat is ekkor terelték vissza a mezőkről a karámokba. Eleink Mihály napján pásztortüzeket gyújtottak, ezzel jelezve a mezőkről hazatérők útját és azt, hogy a pásztorok otthonaikba érve megpihenhetnek. Ilyenkor mindenki hazatalált, s ennek örömére 40 napos vigasság vette kezdetét, nagy őszi vásárok, szüreti bálok időszaka következett, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével elkészült az újbor is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.