„Mogyoródi séta”

Posted by | október 10, 2014 | Egyéb | No Comments

Indulás és érkezés: Csíkvölgyi Pipa Csárda (Mogyoród, Dózsa György út 2.).

Töltsön egy felejthetetlen napot Mogyoródon, a technikai sportok, a száguldás szerelmeseinek és a borturizmus ismert zarándokhelyén!

A település Szent László hagyományait ápoló község. Szent László tiszteletére a Somlyó-hegyen emelt kilátó- kápolnáról, – melyet Makovecz Imre tervezett – csodálatos panoráma tárul elénk. Innen szinte az egész pesti síkságot meg lehet tekinteni.

Sétánkat a Csíkvölgyi Pipa Csárdától kezdjük, ahol indulás előtt elkölthetünk egy fenséges ebédet. A csárdával szemben Mogyoród Fő-terén található egy gyönyörű szökőkút, melynek közepén Mogyoród kulturális hagyományaira utaló táncospárt ábrázoló szobor látható. A sétát a mogyoródi „szíves nyolcas” felkeresésével folytathatják, mely a csárdától, a Dózsa György útról közelíthető meg. Ez nem más, mint egy kis séta a Klastrom-hegyen, ahol akár borkóstolás közben egy szív és egy fekvő nyolcas alakú úton végighaladva ismerkedhet meg a turista a falu népművészetével, gasztronómiai hagyományaival.

Háromszáz vulkáni tufába vésett borpince található a községben. Tovább haladva a Dózsa György úton eljuthatunk a Templom utcához, itt megtekinthetik a Mogyoródi Falumúzeumot, ahol gazdag gyűjteményt láthatnak a község múltjáról. A faluházat 1995-ben a Szent László Hét ünnepség sorozatának keretén belül avatták fel.

Szintén a Dózsa György utcában sétálva találjuk meg a Római Katolikus Templomot, amely 1745-49 között épült, és főoltárán Bebó Károly Szent Mihály fából készült szobra áll. A Templom mellett kőből faragott Nepomuki Szent János szobor található.

A Szíves nyolcast elhagyva a Dózsa György úton elsétálhatnak a Hungaroringhez, a Forma-1-es versenypályájához, amely nem csak a világbajnoki futamoknak, hanem évközben számos más autós és motoros programnak is helyet ad. Ezen a pályán működik aVezetéstechnikai Centrum is, amely a baleset megelőzés egyik fellegvára. A Tanpálya az egyetlen európai színvonalú létesítmény, Ausztriában 22, míg Németországban 58 hasonló tanpálya található. A vezetéstechnikai kurzusok elvégzése nagymértékben csökkenti a közúti balesetek számát, a mérhető anyagi kár nagyságát.

A kimerítő séta után felfrissülhetnek a versenypályával szemben található Aquarénában, amely Magyarország legnagyobb Aquaparkja. 21 csúszda, 9 medence, sportpályák, éttermek várják a kicsiket és nagyokat egy feledhetetlen csobbanásra. Szálláskereséssel sem kell a vendégnek fáradnia, mert örömmel látják a park mellett kialakított, száznál is több lakóautót, lakókocsit, sátrat befogadó, teraszos panoráma kempingben.

Ugyanezen az útvonalon visszasétálhatnak a Csíkvölgyi Pipa Csárdába, ahol a nap méltó befejezéseként szeretettel várják egy vacsorára a gasztronómiai utazásra vágyókat, akik exkluzív környezetben, kellemes zene mellett óhajtanak kikapcsolódni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.