Testvértelepülési megállapodás aláírása az olasz Santa Lucia di Piave településsel

2019. március 14. napja ünnep volt a mogyoródiak számára és ünnep Santa Lucia di Piave számára is.

Az elmúlt évek alatt meghozott jó döntések, a szorgos és kitartó munka gyümölcse, hogy most itt állhatunk, és arról beszélhetünk, hogy gazdagodunk egy újabb testvértelepülési kapcsolattal.
Santa Lucia di Piave település Olaszországban, Veneto régióban, Treviso megyében található, Velencétől északra. Lakosainak száma ~ 9000 fő. Területe: 19 km2.

Santa Lucia di Piave települése sok mindenben hasonlít Mogyoródra. Területe, népessége és itt említhetjük a borászatot és a szőlőtermesztést is. Akárcsak Mogyoród, Santa Lucia történelme is több évszázados múlttal bír. A település egyik utcája is őrzi a magyar utcát, melyen keresztül tartottak a magyarok Velence felé, és itt kereskedtek az állatokkal és élelmiszerekkel.

„A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük (…) A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy találkoztunk már valahol (…) ha a barátomhoz megyek: hazamegyek.” – mondja Müller Péter.

A testvér-települési kapcsolat adottságai a mi esetünkben is jelen vannak pl. a történelmünkben, illetve a mogyoródi kötődésű honfitársaink, akik kint élnek és Santa Lucia di Piaveban dolgoznak.

Az elmúlt évek során megismerhettük egymás kultúráját, hagyományait, szokásait. Részt vettünk több alkalommal egymás rendezvényein. Kapcsolat létrehozását kezdeményeztük pl. oktatási intézmények között, civil szervezetek között, melyek sok lehetőséggel kecsegtetnek a jövőre nézve. Mogyoródi fiatalok több alkalommal vettek részt a középkori pályázaton és együtt örültünk az elért sikereknek. Négy alkalommal vettük részt és mutattuk be Településünket Santa Lucia di Piave legnagyobb rendezvényén, melyet ebben az évben immáron 1369. alkalommal rendeznek majd meg olasz barátaink decemberben.

Egyenlőre még rövid ugyan, de már van közös múltunk, hogy közös jövőnk lesz-e, ez csak rajtunk múlik. Rajtunk mogyoródi és olasz embereken. De hiszem, hogy a kialakult barátságok kellően szilárd alapot teremtettek ahhoz, hogy bátran ki lehessen jelenteni, hogy a két település és az itt élő emberek kapcsolatának van jövője, mert mi így akarjuk.

mogyorod_turisztikai

2019 © bd-tech.hu – Minden jog fenntartva