Sikeres VEKOP pályázat a Szent László Kilátó-kápolna felújítására

A Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnereként a VEKOP 4.1.1-15. kódszámú pályázat keretén belül sikeresen pályáztunk a Szent László Kilátó felújítására és egy komplex turisztikai attrakciófejlesztésre Mogyoródon 2018. évben közel 130M Ft összegben, melyben aktív szerepet vállalt és vállal a Mogyoród Turisztikai Kft.

A következő túraútvonalat terveztük: indulás a Kilátó Kápolnától a Faluház felé, onnan a templomot, majd a védett pincesort érintve fölérünk a Szent László térre, ahol a mogyoródi csata után Apátság épült. Onnan le a Főtérre, a Főtértől pedig föl tudunk menni a Csíkvölgyi forrásokhoz, majd ott vissza a patak mentén. A pályázati pénzből egy kisebb sétányt is ki tudunk alakítani a patak mentén. Így jutunk el a Bajcsy-Zsilinszky úton a református templomig, majd még tovább a Kisvíz felé, ahol játszótér és vízimalom makett épül.

Ez azonban csak az útvonal. Azt tervezzük, hogy legyenek közben állomások, pihenőhelyek, például a Kilátó alatt a Hangulat utca végénél lenne az első pihenőhely, amelyen létesítünk egy növénylabirintust, egy játszóteret, sőt tervezünk szélmalmot is.

A Faluba beérve megmutatnánk a Faluházat, mely turisztikai szempontból is értékes, a Szent Mihály templomot, a Pincesort, a Szent László teret, és a Főtér sem maradhat ki.

A Csíkvölgyi utca végén található forrásokhoz is terveztünk egy játszóteret, egy kis botanikus kerttel. Itt kívánunk elkészíteni egy mezítlábas ösvényt (Kneipp), ahol különböző burkolatokon lehet majd mezítláb sétálni.

Tervezünk egy Szent László emlékhely és látogatóközpont építést, ami Szent László életét, a mogyoródi csatát mutatná be állandó kiállításként, de esetenként időszakos kiállítás is lehet benne. Szóval egy elég komplex fejlesztés valósulhat meg Mogyoródon, melynek mindannyian a nyertesei vagyunk! (Zachár Zsolt, ügyvezető, Mogyoród Turisztikai Kft)
mogyorod_turisztikai

2019 © bd-tech.hu – Minden jog fenntartva