Egy új Testvér-települési kapcsolat születőben

Posted by | január 12, 2016 | Egyéb | No Comments

Az olaszországi Santa Lucia di Piave településen jártunk… 2015. december 11-15. között egy maroknyi csapat eleget tett az olaszországi Santa Lucia di Piave település Önkormányzat meghívásának és bemutatkozott Mogyoród az itt megrendezett vásáron, melyet 1355. alkalommal rendeztek meg az idei évben. Santa Lucia di Piave Treviso megyében található, 60 km-re Velencétől. Lélekszámát tekintve kb. 9.000 főt számlál. Településünket az alábbi csapat képviselte: Paulovics Géza Polgármester, Kertészné Hegedüs Erika, Sohajdáné Króner Judit, Forgács-Szakál Dóra, Zachárné Kertész Eszter, Forgács Gábor, Horváth József, Kamarás Tamás és Zachár Zsolt. A tolmácsolásban egy mogyoródi születésű, de Olaszországban élő hölgy, Békefi Antónia segítette a csapatot. Kamarás Tamásnak nagy érdeme van abban, hogy Mogyoród meghívást kapott és bemutatkozhatott, illetve elindulhatott az az egyeztetés, mely reményeink szerint mielőbb egy konkrét együttműködéssé is válhat, sőt akár testvér települési kapcsolat is kialakulhat a két fél között. Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat lesz, ezt az olasz fél is megerősítette. Először meg kell ismernie a két településnek egymást, hogy egy többlépcsős folyamat végén a hivatalos együttműködés megszülethessen. Mogyoród az alábbi területeken szeretné az együttműködést majd kialakítani: oktatás, gazdaság és turizmus.

Mogyoród Nagyközség Önkormányzata a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft-t bízta meg az utazás szervezésével és a vásáron településünk bemutatásával. A standot Mogyoródra és Magyarországra jellemző motívumokkal díszítettük. Megjelent a kékfestő, kétféle mogyoródi népviselet, különböző régiségek díszítették standunkat, ahol nagy szerepet szántunk annak, hogy az olaszok megkóstolhassák a mogyoródi lejtőkön termett szőlőből készült zamatos borokat. Pontosan 5 féle bort – a Szilágyi és a Babicz Pincészetek jóvoltából – valamint, 4 féle pálinkát kóstoltattunk – a mogyoródi 3Koma Pálinka pálinkáiból – az érdeklődőkkel. Ezen kívül többféle kolbászt – például a mára Hungarikumnak számító Gyulai kolbászt is -, szalámikat is megízlelhettek a vendégek. Vittünk magunkkal házi készítésű bejglit (diósat és mákosat), a mára hagyománnyá vált „Kántor-ostyát” és kézműves szaloncukrot. Megjelent még a standon a hazai gasztronómiából nélkülözhetetlen Piros Arany, Erős Pista, fokhagyma-, és gulyáskrém. Összességében elmondható hogy egy nagyobb szeletet mutattunk meg a hazai gasztronómiából. Mogyoród turizmusának bemutatása sem maradhatott el: többféle színes, olasz és angol nyelvű marketing anyagot vittünk magunkkal és adtunk át az érdeklődőknek. Ezek közül nem hiányozhattak a Turisztikai Kft által szervezett programcsomagok sem, szintén olasz nyelven. Továbbá az Aquaréna és a Hungaroring szórólapjait is szívesen vitték az érdeklődők. Egy kivetítő segítségével az egész nap folyamán videó felvételeket játszottunk a standon, ahol pl. megjelentek a mogyoródi rendezvények felvételei, az Aquapark, és a Hungarokart Center gokart-pálya videója. Bemutattuk a Mogyoród és környéke vadászturizmusában rejlő lehetőségeket is. A három nap folyamán a több tízezres látogató közül, rengeteg ember érdeklődött standunknál a különböző turisztikai programokról.

A Mogyoródi Katolikus Egyházközség ajándékát, a „Mogyoródi Madonna, a Békesség Asszonya” gobelin képét Paulovics Géza Polgármester adta át a szombat esti hivatalos megbeszélés és vacsora keretén belül Santa Lucia di Piave település Polgármesterének, Riccardo Szumszki úrnak. Szumszki úr a másnapi hivatalos megnyitó ünnepségre hívott minket, ahol több tucat polgármesterrel egyetemben vonultunk fel a vásáron. A ceremónia végén külön is megköszönte Polgármester Úrnak Mogyoród színvonalas megjelenését a vásáron.

Santa Lucia di Piave Önkormányzatának hivatalos facebook oldalán nagy elismeréssel írtak a mogyoródi delegációról és a megjelenésünk sikeréről. Még a Turisztikai Kft által szerkesztett képeslapot is átvették és megjelentették az oldalukon, ahol elismerő szavakkal méltatták Mogyoródot és a standot. Úgy gondolom egy nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy Madéfalva után egy újabb testvértelepüléssel gazdagodjunk. Addig még hosszú út és sok munka vezet, de a kezdő lépést sikeresen megtettük.

A magam és a mogyoródi csapat összes tagja nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik segítették és előkészítették az olaszországi megjelenését településünknek. Külön köszönet illeti Mogyoród Nagyközség Önkormányzatát, hogy támogatásával lehetővé tette Mogyoród bemutatkozását Olaszországban. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük Luca Bernardinak és családjának, akik nélkül ez a számunkra nagysikerrel zárult színvonalas megjelenés a vásáron létre sem jöhetett volna.

Zachár Zsolt

ügyvezető
Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft

Leave a Reply

Your email address will not be published.